perjantai 23. lokakuuta 2015

I-HAH-laiset kannustusmatkalla agilityn MM-kisoissa

Agilityn MM-kisat 2015 pidettiin Italian Bolognassa 8.-11.10.2015.  Kisoihin osallistui edustajia 37 maasta ja suomalaisia oli kannustamassa suosikkejaan kolmatta sataa.

I-HAH:n kuuden hengen kannustusporukasta saapui puolet Bolognaan jo keskiviikkona.  Kisapaikalle mentiin torstaina hyvissä ajoin varaamaan paikat myös lopuille seurakavereille, joita saapui kaupunkiin myöhemmin.
Perjantaina koko porukka oli kasassa: Mari, Heli, Eila, Sanna, Pipsa ja Katja.
Kisapäivissä riitti jännitystä. Tekonurmimatto irvisteli herkästi saumoistaan kisaajien tehdessä sillä äkkikäännöksiä.  Maton saumoja liimattiin kaksipuolisella teipillä paikoilleen lukuisia kertoja päivien aikana.Teippi onneksi näytti riittävän eikä sen puutteen takia tarvinnut odotella korjaustoimia.
WC-paperi ei sen sijaan riittänyt hallin WC-tiloissa. Sitä saattoi olla jonain aamuna tarjolla, mutta parempi oli varautua omin paperein.  Hotellimme siivooja mahtoi ihmetellä huoneen oveen jätettyä viestiä.  Tarkoitus oli vain kertoa, että emme halua lakanoita ja pyyhkeitä vaihdettavaksi joka päivä, mutta paperia olisi hyvä saada lisää (vietäväksi kisapaikalle). Viesti auttoi ja paperi riitti :).

Kisapaikkana oli Unipol Areena, jossa järjestetään erilaisia urheilu- ym. tapahtumia sekä konsertteja. Paikalle saapunut yleisö mahtui sinne hyvin, mutta ilmanvaihto olisi saanut olla tehokkaampi tällaiselle yleisömäärälle, joka oli parhaimmillaan paikalla 12 tuntia vuorokaudessa.

Kisapaikalle pääsi paikallisjunalla Bolognan keskustasta 20 minuutissa noin kerran tunnissa.  Autoille ja asuntovaunuille oli hyvin paikoitustilaa ja koirien kanssa kävelyyn kauniita maisemia. Kisapaikan vieressä oli suuri kauppakeskus, jonka avarat WC-tilat tulivat tutuiksi radanrakennusten ja rataantutustumisten aikana, samoin kuin valtava Carrefour -supermarket ja urheilu- ym. vaatekaupat.
Hallissa ja sen ulkopuolella oli tarjolla monenlaisia tuotteita koirille ja koiraharrastajille ja  pientä välipalaakin sieltä sai, mutta Carrefourin herkkuja oli vaikea vastustaa.
Niinpä lounaat tuli nautittua kaupasta hankittuja eväitä syöden.
Iltaisin löytyi kaupungin keskustasta lukuisia edullista ja herkullista ruokaa tarjoavia ravintoloita terasseineen, jotta nälkää tai janoa ei tarvinnut nähdä.
Jokaisen yksittäisen kisan jälkeen palkittiin kolme parasta.  Vaikka hyppyrata ei olisi onnistunut niin agilityradalta lähdettiin puhtaalta pöydältä hakemaan hyvää tulosta.   Kokonaismaailmanmestaruus jaettiin toki kahden radan yhteistuloksen perusteella. Tulokset ja radat löytyvät kisajärjestäjän nettisivuilta

Kisoissa ei Suomen lipun alla kisanneiden menestys ollut aivan toivotun kaltainen vaikka esim. medien agilityradan suoritusaika oli kisan nopein. Yksi okserin riman tippuminen toi joukkueelle seitsemännen sijan ko. kisassa. Yhteistuloksissa minien HAU:n Outi Korhonen & sheltti Aino olivat sijalla 7 ja maksien RIMA:n Kim Kurkinen & groenendael Zorro olivat sijalla 12.

Ruotsin joukkueessa bc-Neelan kanssa kisannut Jouni Orenius sijoittui maksien yksilökisan yhteistuloksissa kolmanneksi. Suomalaiskatsomon kannustushuudot: "Jounii... Jounii .. Jounii" voittivat äänekkyydessä ruotsalaisten "Sverige-huudot" aina kun Jouni oli menossa radalle.

Yksittäisistä ohjaajista jäi mieleen Slovakian Pavol Vakonic, joka kisasi kahden bc:n ja kahden sheltin kanssa. Maksien hyppykisan voitti hänen koiransa Ikea ja kakkoseksi tuli Fiona.  Pavol lähti Fionan kanssa agilityradalle viimeistä edellisenä ja teki nollan, jolla sijoittui agilityradan kolmanneksi ja meni kokonaiskisassa johtoon. Sen jälkeen hän vaihtoi koiraa ja lähti radalle Ikean kanssa, teki taas nollan, mutta ei parantanut aikaa, joten jäi Fionan kanssa agilityradalla seitsemänneksi ja kokonaiskisassa toiseksi.  Upeahermoinen, taitava ohjaaja ja nopeat koirat! Shelttiensä kanssa Pavolin sijat olivat 6 ja 18.

Medeissä Slovenian Silvia Trkmanin pyreneittenpaimenkoira Le näytti taas upeita juoksukontakteja voittaen agilityradan ja kokonaiskisan maailmanmestaruuden vaikka lähti agilityradalle hyppyradan sijalta 10.

Mineissä oli hienoa nähdä kokonaiskisan palkintopallilla kolme parsonia. 1. Italian Vlad Ciprian Stefanut & Liebe, 2. Slovenian Roland Kolenko & Ammy, 3. Brasilian Samir Abu Laila & Lali. Eniten miniluokassa kisasi taas shelttejä,  joten oli mukavaa, että Norjasta joukkueeseen oli päässyt kaksi nopeaa englannin toyterrieriä.

Kisaturisteja oli Blognaan saapunut kaikkialta mistä kisaajiakin. Japanilaisturistin selässä kulki paikallisjunassa ja rautatieasemalla kätevässä repussa nuori bc.

SAGI:n edustajat olivat varanneet kannattajille ja joukkueelle yhteisen päättäjäisillallisen läheltä joukkueen majoituspaikkaa. 45,- euron menu sisälsi seitsemän ruokalajia.  Hinta taisi pelottaa kisaturisteja, sillä illallisella ei ollut osallistujia läheskään yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina. I-HAH:n kisaturistit olivat paikalla 100 %:n edustuksella.

Torstaina ennen kisojen avajaisia ja maanantaina ennen lentojen lähtöä kohti kotia oli hiukan aikaa tutustua upeaan Bolognaan, sen kujiin ja kadunvarsien katettuihin jalkakäytäviin, palatseihin, aukioihin, muistomerkkeihin, kirkkoihin ja torneihin.

Vuoden 2016 agilityn MM-kisat pidetään Espanjan Zaragosassa 22.-25.9. Nyt on hyvä aika ruveta suunnittelemaan matkaa sinne :).